/ Homestyling / Homestyling DIY / inredning / styling /

Homestyling DIY - Del 2 - Lugna ner...

Jag läste en i en artikel om en feng-shui konsult som sagt "I ett hem ska man känna sig helt avkopplad efter 10 minuter". Plättlätt eller hur? Alla som har barn räcker upp en hand! Stressigt jobb? You betcha. Det är UTMANANDE :-)

Det är dock otroligt viktigt. För både dig själv och den som är spekulant på din bostad. Nu glider vi in lite på det som jag tog upp i Del 1. Att röja undan... 

I ditt eget hem handlar det om att familjen ska kunna koppla av
Svaret är förvaring. Min man säger alltid att vi inte skulle ha så rörigt om vi hade färre saker. Helt sant. Men alla saker man väljer att ha kvar ska ha en egen plats att ställa/lägga/kasta dem på. Vi kommer att ha saker, så är det bara. Jag tror på att skapa ett hem utifrån den man är. Inte den man önskar att man var. 

Se till att du enkelt och snabbt kan plocka undan. Ta en kort röj-session varje dag så att du kan sjunka ner i soffan och verkligen njuta sen. Jag tror det var Trendenser eller Add Simplicity som hade det tipset en gång för något år sen. Och det fastnade hos mig. 15 minuters tok-röj, hela familjen, nu kör vi!  

När man stylar inför försäljning vill vi sälja en atmosfär
Nu vill vi att den som kommer och tittar känner lugnet.  "På Hemnet finns det ingen förvarig" som min branschkollega Tina Grimstedt sa en gång. Helt riktigt. Bara luftiga lagom fyllda öppna hyllor med chica tidningshögar, snygga vaser och taktiskt placerade stilleben. 

 
Vi vill visa ytor, ljus och en välkomnande miljö. 

Det jag skrev i del 1 om att röja och ta bort allt personligt är viktigt. Det handlar om mer än städning och att det ska se prydligt ut. Det tar även bort känslan av att man faktiskt är i någon annans hem vilket hjälper spekulanten att slappna av, att ta tid på sig och känna in hemmet.

Och ta bort tickande klockor. Detta är helt och hållet min hang-up. Men det ska vara lite som på casino för er som varit det. Inga klockor.

Färger, eller mer ofta en brist därpå... 
I det egna hemmet tycker jag man ska arbeta med färger och mönster. Det är ju så härliga färger just nu och det vita har hamnat i skymundan. Love it! Men inte inför försäljning. Nej, icke! På Hemnet är det fortfarande ljust som gäller i de allra flesta fall. 

Jag skjutsar er som vill fixa hemma vidare till Add Simplicity som har en bra guide kring färgsättning. Jag låter henne prata inredning just nu så håller jag mig till homestyling. 

Vi vill ju att de som kommer på visningen ska minnas just er bostad som en skön platsFärgerna bör vara diskreta och inte poppa alltför mycket så att man inte ser något annat.

 Egen bild på egen styling.

Rött tex är väldigt dominerande. Blicken suuuugs mot det röda. Det gäller även andra starka färger men mest rött. Se nedan. 

 Bild från en av mina stylingar. Foto: Emma Shevtzoff 
 
Sen tycker jag personligen, och det syns nog i de flesta av mina stylingar, att avsaknaden av färg gör att man kanske inte kommer ihåg bostaden från alla bilder man tittar på. Lite tycker jag man ska sticka ut. Så våga lite men peppra inte med färg. Låt accentfärgen vara med till ca 10%. 

Mönster - lagom är bäst
Mönster är absolut ok men begränsa för säkerhets skull till 1 kudde/filt. Återigen, det ska vara lugnt och för mycket mönster kan göra att det blir rörigt. Bostaden ska vara i fokus. Så om man vill vara helt safe så väljer man ljusa toner i beige eller grått och lite mönster för lite stuns.

 Min styling, Tottvägen i Solna. Foto: Diakrit

Svärta
Jag gillar svarta objekt men man ska vara försiktig med det. Objekten behöver i så fall ha en grafisk tydlighet. Vad jag menar med det är att oformliga svarta objekt blir just det på bild. Oformliga svarta objekt. I verkligheten ser man nyanserna men på bild blir det bara en svart klump. Om ni kollar in korgen ovan. Ett svart objekt med tydlig profil, en staty eller liknande fungerar dock bra. Där man tydligt ser en form. Det brukar bli jättesnyggt. 

 

Natur

Se till att få med objekt av trä, växter och kanske en och annan matta av något naturmaterial som till exempel jute eller sjögräs. En sån matta gör sig superfint i badrum som annars kan vara lite kalla. Naturmaterial och trä skapar lugn och värme. 

Bild från Viivilla
 
 
Minst en grön växt i varje rum skulle vara min rekommendation. Det gröna adderar friskhet i rummet. 
Bild från egen styling, liten styling av en 2:a i Sundbyberg. Foto: Mattias för Svenska Mäklarhuset i Sundbyberg
 
Tänd ett ljus
Finns det något som ger lugn och mys mer än öppen eld? Det bästa vi har gjort i mitt hem är installera braskamin! Ja, det är lite lyx det vet jag, men hur värt det som helst!
 
Bild från egen styling, liten styling av en 2:a i Sundbyberg. Foto: Mattias för Svenska Mäklarhuset i Sundbyberg
 
Nu menar jag ju självklart inte att man måste tända en brasa. Det räcker fint med tända ljus :-) På såväl foto som visning SKA det tänkas ljus. Basta. Även om det är sommar. Spelar ingen roll. Det är alltid fint, aldrig fel. Se till att det finns små ljusstsakar och värmeljuskoppar utplacerade i varje rum. Och glöm inte att släcka!
 
Lycka till och stay tuned för Del 3! 
 
kram
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer (0)
DIY / fotografering inför visning / homestyling inredning styling interiör / sälja lägenhet