/ Allmänt /

Skapa vackra höstbuketter med torkade växter

Hej!

Nu är hösten här! Här i Stockholm är det ljuvlig höst. Hög klar luft, sol, svala kvällar men värme på dagen. Hoppas ni också har det fint.

Är ni som jag att ni alltid har fönstret öppet så är de svala kvällarna magiska. Nästan dags att ta fram det varma duntäcket eftersom rummet när man vaknar håller ca 15 grader.

I min trädgård skördas just nu stora saftiga björnbär. Middagarna har flyttat in och första brasan har tänts i kaminen. Alla andra i området har tydligen också gjort det för det ligger en tät rökdoft i luften som samsas med doften av multnande växter. 

För det är ju så med hösten. Våra växter vissnar sakta men säkert. Ormbunkarnas prunkande grönska är ett minne blott och de vackra gräsen vajar fortfarande i vinden men är numera gula istället för gröna.

Vilken tur då att torkade blommor och gräs är super-inne! Och väldigt vackert. Låt oss istället kalla dem för förädlade växter. 

Att pampasgräs varit trendigt länge vet säkert de flesta. Det är ett mycket vackert gräs som ser ut som en plym i toppen. I en vas blir det ett fantastiskt blickfång. Men det är dyrt! Riktigt fina strån kan kosta runt 100 sek. Per styck!

Det finns 150 sorters gräs i Sverige. De flesta av dem blir väldigt vackra när de torkar. Och de växer i våra diken, vid vägen och på våra ängar. Och behöver inte fraktas hit från från Sydafrika. Och kostar inte mer än en promenad. 

Vad sägs om vass? Fantastiska plymer som går från lila till torkat när du tagit in den.

 
 
 
 
En annan sort är Ekorrkorn. Döpt efter ekorrens svans? Ni hör ju själva. Plym!
 
 
 
 

Ytterligare en sort – Vårbrodd. Här har vi ett gräs som verkligen finns överallt. Bara ut och plocka. Ta med sax, även de torkade är sega att få av. Man får gärna upp hela roten.

 Foto: Den virtuella floran

 

För att inte tala om den här skönheten som adderar en härligt chokladbrun ton i vilken torkad bukett som helst. Det här är ogräset som jag med flera använde som kaffe när vi byggde kojor anno 1979. Jag tyckte den var jätteful! Det tycker jag inte längre. Det är en fullvärdig ersättare till rödbrunt pampasgräs vilken dag som helst. Jag vet inte vad den heter men det kanske någon av er gör? Berätta isåfall gärna 😊

 Foto: Anna Bergermark Lindeman

 

Vill ni lyxa till det sätter ni i några få levande blommor. Hortensia, ni kanske tom har trädgårdshortensia, blir väldigt vackert och om ni bara har i ca 1 cm vatten till hortensian så ruttnar inte gräset och hortensian torkar sakta och blir ett med sina förädlade vänner. 

Man måste ju inte skapa buketter. Allas.se har en artikel om olika sätt att dekorera med torkade växter:

Det finns garanterat en uppsjö av DIY tips där ute!

Så ta en lång härligt promenad med saxen i högsta hugg. Skapa en vacker höstbukett som inte kostar en krona och inte har fraktats från Långtbortistan.

 

Ha en fin helg!

 

kram