/ Allmänt /

Ett stort tack till mina rådiga kollegor och en påminnelse om brandsäkerhet

 
I onsdags hände det som inte får hända. 
 
Efter en jättemysig Coronasäkrad kväll med kollegorna hemma hos oss med utomhusglögg och inomhusmiddag med färre än 8 personer satt vi och pratade vid middagsbordet. På bordet brann äkta ljus och ute brann batteriljusen i lyktorna. I alla lyktor utom en. Och på grund av regnet hade den flyttats från utebordet till dynlådan. 
 
En mycket lyckad kväll fick en tvärvändning när vi först trodde att dimman drev förbi fönstret innan vi insåg att det brann utanför. Tidigare nämnda dynlåda, placerad under innertaket av trä precis vid garageväggen, var fullständigt övertänd. 
 
Kaos utbröt. Men en organiserad kaos. Maken till kollegor och familj får man leta efter! Min man och Ibra drog ut lådan från huset.  Min son varnade sin syster att hon måste ut. Carina och Alice tog hand om barnen och ringde brandkåren. Jag sprang efter brandsläckaren, sen brandsläckare nr 2, sen hällde jag 6 lite julmust över elden varefter min man och Ibra med framdragen vattenslang tog hand om resten. Resten. För det brann fortfarande. För 2 st brandsläckare och 6 liter julmust räckte inte! 
 
När brandkåren anlände var elden släckt och alla var ok om än lite skakade. Vi fick stort beröm av brandmännen för rådigt ingripande. De kollade av med värmekamera, pratade lite med barnen för att lugna dem och åkte sedan. Efter att först ha givit barnen varsitt gosedjur i form av en apa i brandkläder. 
 
Några reflektioner och så här i efterhand lite humor:
 
 - 2 eller fler brandsläckare är ett absolut måste i varje hus! 1 st räcker inte långt. 
 - Man reagerar helt på instinkt så brandövning även hemma är en riktigt bra idé!
 - Ska man köra teambuilding ska det vara skarpt läge. Att bygga fågelholkar eller köra gokart är inte alls lika effektivt.
 - Man ska alltid ha 6 liter läsk stående lite random utomhus.
 
Och så den självklara, lämna inte ljus obevakade. Inte ens om det regnar. 
 
Kram på er och må ni slippa både bränder och Corona!
 
mvh